loader image

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023

Lasă-te inspirat de posibilitățile infinite ale științei!

Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului “Cristofor Simionescu” Iași îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Evenimentul va avea loc vineri, 29 septembrie 2023, între orele 14:00 și 23:00 pe Bulevardul Ștefan cel Mare.
Participați la experimente care vor stârni curiozitatea și imaginația alături de studenți și oameni de știință pasionați.
Vă așteptăm cu nerăbdare la eveniment pentru a vă bucura de o experiență științifică captivantă!

https://fb.watch/nkZ_LTl2oj/

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 va avea loc în data de 29 septembrie 2023, orele 14:00 – 23:00, în Iași, la palatul Braunstein, Pietonalul Ștefan cel mare și Sfânt și la instituțiile partenere.

Anul acesta, Iașul împreună cu Cluj-Napoca, Bistrița, Sighetu Marmației și Gheorgheni se alătură celor peste 400 de orașe europene ale științei, dezvoltării și inovării. Astfel, Iașul devine din nou parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european, care, în istoria sa de 15 ani, s-a dezvoltat ca una din cele mai potrivite oportunități de o zi în care tinerele generații de elevi și studenți, alături de întreaga comunitate, pot pătrunde altfel în universul cercetării și inovării tehnologice.Împreună cu partenerii noștri vom organiza o multitudine de activități interactive pentru comunitate (prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliereși jocuri).

Acest eveniment este organizat ca activitate principală în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-II, finanțat prin programul Horizon Europe Framework (HORIZON). Obiectivul principal al proiectului constă în prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic și obținerii recunoașterii publice a cercetătorilor, dar și pentru înțelegerea impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi a comunității. De asemenea, proiectul include și prezentarea activităților, serviciilor și produselor actorilor locali și regionali cu scopul popularizării contribuției pe care o are procesul de dezvoltare continuă, bazat pe cercetare, inovare și transfer tehnologic, la creșterea calității vieții și a sustenabilității mediului socio-economic.

Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea deGeografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare. Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare. Partenerii prezenți la eveniment sunt diverși, își desfășoară activitatea specifică într-o gamă largă de domenii și se încadrează la cel puțin una din următoarele trei secțiuni tematice: Secțiunea I Viitor prin trecutSecțiunea II Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curatSecțiunea III – Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație

Ne propunem să creștem gradul de conștientizare cuprivire la valoarea patrimoniului cultural, natural și istoric și la efortul depus de specialiști în analiza și conservarea acestuia. Ne propunem să scoatem în evidență posibilul impact al activităților umane asupra mediului și să diseminăm cât mai multe informații cuprivire la riscurile naturale și antropice, tehnologiile prietenoase cu mediul, producerea și utilizarea energiei verzi, managementul responsabil al deșeurilor și reciclarea. Dorim să demonstrăm cădezvoltarea durabilă este posibilă doar prin utilizarea tehnologiilor moderne și inovare. Pe baza bunelor practici, ne propunem săilustrăm cum sunt implementate rezultatele cercetării în toate sectoarele economiei și cum sunt parte a produselor și serviciiloroferite populației în viața de zi cu zi.

Partenerii proiectului sunt reprezentați de instituții de învățământ superior și de cercetare, la care se alătură și unități economice, asociații și ONG-uri locale cu activități specifice. Împreună, dorim să împărtășim comunității locale, în special tinerilor – elevi și studenți, cele mai valoroase realizări, rezultate, activități, produse șiservicii care sunt rezultatul eforturilor susținute prin cercetare și tehnologii inovative.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, vă invităm să accesați pagina web a proiectului https://noaptea-cercetatorilor.eu/ și pagina de social media a evenimentului  https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorEuropeniBistrita