loader image

Zilele TUIASI 2022: Celebrarea a 85 de ani de la înființarea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) celebrează în perioada 9 – 17 noiembrie 2022 85 de ani la înființarea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și 209 ani de când învățatul Gheorghe Asachi a susținut primele cursuri de inginerie în limba română din istoria țării, la Iași.

Punctul central al celebrărilor este programat pentru ziua de miercuri, 16 noiembrie, atunci când va avea loc ceremonia de omagiere a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, singura instituție de învățământ superior care era abilitată, la momentul respectiv, să acorde titlul de inginer. Atunci vor fi premiați și cei mai prolifici cercetători științifici din anul precedent, de la TUIASI, vor fi decernate titlurile de „Profesor Emerit” și „Profesor Senior”, cât și cele de „Membru onorific al comunității academice”.

„Sărbătorim în acest an 209 ani de la deschiderea cursurilor primei școli de inginerie în limba română din țară și 85 de ani de existență oficială a Școlii Politehnice ieșene. Se întâmplă ca aceste aniversări să coexiste cu o perioadă dinamică, agitată, a învățământului românesc, perioadă generată atât de proiectul noii Legi a educației, cât și de revenirea la sistemul de predare «față în față», după o perioadă în care noțiunile simbiotice dascăl-student s-au cam distanțat, și, din păcate, generată și de alterarea cadrului social și economic creată de războiul din Ucraina”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI