loader image

Scurt istoric al Departamentului Polimeri Naturali și Sintetici

În cadrul Școlii Politehnice “Gheorghe Asachi” din Iași înființată în 1937 și funcționând cu drepturi depline din 1 octombrie 1938, printre cele trei facultăți constituente, figura și Facultatea de Chimie Industrială. Catedra de Chimie Organică a acestei facultăți se înființează în cadrul Politehnicii din Iași, la sfârșitul anului 1941, când profesorul emerit Ilie Matei, membru corespondent al Academiei Române, preia funcția de profesor titular.

Prin Decretul 263327 publicat în Monitorul Oficial nr. 249 din 26.10.1948 este creată la Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic “Gheorghe Asachi” din Iași Secția de Industrii Organice. În anul 1949 în cadrul Secției de Industrii Organice funcționau trei grupe în specializările: sinteze organice, celuloză și hârtie, precum și pielărie și substanțe tanante.

În anul universitar 1951-1952 secția de Celuloză și hârtie devine de sine stătătoare. În cadrul aceluiași an universitar la Secția de Industrii Organice a apărut o grupă cu specializarea în domeniul macromoleculelor intitulată Chimie macromoleculară, care în anul universitar 1962-1963 se transformă în Tehnologia Compușilor Macromoleculari.

În prezent colectivele Chimie organică, Ingineria hârtiei și Știința și ingineria polimerilor sunt unite în cadrul DepartamentuluiPolimeri Naturali şi Sintetici.

Afirmarea şcolii româneşti de chimie organică, celuloză şi hârtie și crearea școlii moderne de polimeri la Politehnica ieșeană îi revin profesorului Acad. dr. doc. ing. Cristofor Simionescu. Prin efervescența creatoare, rigoarea stiințifică, exigența impusă colaboratorilor, portofoliul de lucrări științifice și numărul considerabil de teze de doctorat îndrumate, Profesorul Cristofor Simionescu a pus o amprentă deosebită asupra celor trei colective din cadrul Departamentului Polimeri Naturali şi Sintetici, încă de la înființarea acestora.