loader image

Activitatea științifică a Departamentului de Polimeri Naturali și Sintetici

Ca rezultat al strădaniilor depuse de colectivul secţiei, la începutul anilor 1960 învăţământul superior în domeniul celulozei, hârtiei şi fibrelor ajunge la maturitatea dezvoltării sale, fapt probat printr-un succes major – organizarea, în anul 1961, a primului Simpozion internaţional de chimia şi tehnologia celulozei. Manifestarea a devenit tradiţională prin desfăşurarea a 14 ediţii (ultima în 2010) la care au participat numeroşi oameni de ştiinţă de prestigiu din multe ţări. Perioada fertilă, de după anul 1960, este însoţită de o intensă activitate publicistică, concretizată în lucrări ştiinţifice apărute în ţară şi străinătate şi editarea mai multor monografii. Secţia este vizitată, la rândul ei, de un număr mare de specialişti din străinătate, din recunoscute centre de învăţământ şi cercetare.

La propunerea unor specialişti străini, cu ocazia Simpozionului din 1965, ia fiinţă la Iaşi (în 1966) revista internaţională “Cellulose Chemistry and Technology”, care se alătură unei publicaţii deja existente în România – Celuloză şi Hârtie – apărută în anul 1951. Se poate afirma că din acest moment, centrul de învăţământ şi cercetare de la Iaşi se află în contact permanent cu centre similare din întreaga lume. Tineri din Coreea, Egipt, Gabon, Grecia, India, Siria, Ungaria, Vietnam, Zair se numără printre absolvenţii secţiei sau printre cei care şi-au susţinut teze de doctorat în cadrul catedrei.

În cadrul DepartamentuluiPolimeri Naturali şi Sintetici funcționează Centrul de Excelență POLIMERI, acreditat CNCSIS (23 CE/07.06.2003) în cadrul căruia sunt abordate o serie de teme cu caracter interdisciplinar:

  • Biomateriale. Sisteme polimer- medicament cu eliberare controlată și dirijată
  • Materiale polimerice multifuncționale inteligente
  • Polimeri hibrizi și organici cu aplicașii în biologie, microelectronică
  • Compuși hetero-organici și organici cu proprietăți de cristal lichid
  • Modelare moleculară și inteligență artificială

Centrul de Excelență POLIMERI deține și utilizează în cadrul platformei de formare și cercetare interdisciplinară MATMIP (Materiale Polimerice Multifuncţionale Înalt Performante pentru Medicină, Farmacie, Microelectronică, Stocare de Energie /Informaţii, Protecţia Mediului) (https://icpm.tuiasi.ro/cercetare/centre-de-cercetare/centrul-de-cercetare-polimeri/) o serie de echipamente pentru sinteza și caracterizarea materialelor polimerice.

Studenţii si masteranzii din cadrul departamentului sunt implicaţi în activitatea de cercetare alături de cadrele didactice. Activităţile de formare şi de cercetare din cadrul platformei MATMIP se desfăşoară în următoarele laboratoare: Laborator de metode termice de investigare, Laborator de modelare moleculară şi simulare proprietăţi, Laborator de studii reologice, Laborator de studiu a proprietăţilor de interfaţă, Laborator de sinteze neconvenţionale, Laborator de sinteză şi caracterizare a biomaterialelor polimerice şi a polimerilor biologic activi, Laborator de sinteză organică fină, Laborator de analize a maselor moleculare polimerice.